Het hiv-virus is één van de oorzaken voor de wereldwijde tuberculose-epidemie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie waren er in 2015 wereldwijd 1,2 miljoen met hiv geïnfecteerde mensen die tbc kregen (bron: KNCV Tuberculosefonds). Vandaag stelden we geld beschikbaar voor een 33-jarige homoman die naast hiv óók met tbc opliep.
Tbc in Cambodja
Cambodja kent op gezondheidsgebied veel uitdagingen. Hiv is er slechts één van. Een ander relatief veel voorkomende aandoening is tuberculose (tbc). Het komt regelmatig voor dat iemand beiden heeft opgelopen, en dat is niet zo best.
Mensen met hiv hebben een veel hoger risico om tuberculose te krijgen als gevolg van hun verzwakt immuunsysteem. Het risico wordt sterk gereduceerd door antiretrovirale therapie, maar is nog altijd hoger dan bij personen die niet met hiv geïnfecteerd zijn. Met hiv geïnfecteerde mensen blijven ook kwetsbaar om opnieuw tuberculose te krijgen als ze weer geïnfecteerd worden.
Zoals elke besmettelijke ziekte ondermijnt tuberculose het reeds verzwakte immuunsysteem van hiv geïnfecteerde mensen, waardoor de progressie van hiv-infectie tot Aids sneller verloopt. Als hun tuberculose niet snel gediagnosticeerd en behandeld wordt, heeft dit vaak een dodelijke afloop. De enige manier om deze levensbedreigende combinatie van tuberculose en hiv te doorbreken is om beide ziekten tegelijkertijd te behandelen (bron: KNCV Tuberculosefonds).
En Cambodja kent één van de hoogste tbc-cijfers in de wereld:
Wereldwijd is tuberculose nu de belangrijkste doodsoorzaak door een infectieziekte en Cambodja heeft één van de hoogste percentages ter wereld, met naar schatting 380 besmette mensen per 100 000 mensen in 2015 (bron: CNN).
Ook bij gezondheidszorg komt de wereldpolitiek om de hoek kijken, lees dit engelstalige artikel over de Chinese invloedssfeer waarin Cambodja steeds meer komt, maar ook het Westen heeft zo zijn eigen belangen.
Hiv én tbc: maand in ziekenhuis
Vorige week meldde een vrijwilliger van onze partnerorganisatie Bandanh Chaktomok dat ze H.S. gevonden hadden, een homoman van 33. Hij huurt met een aantal vrienden een huis in de provincie Battambang, maar inmiddels is hij opgenomen in een ziekenhuis waar hij minstens een maand moet blijven om behandeld te worden en aan te sterken. Naast hiv heeft H.S. óók tbc. Behandeling is dus noodzakelijk.
Zijn werk als bediende in een restaurantje kon hij niet meer doen. Aangezien alleen zijn vader nog leeft en die ook niet genoeg geld heeft voor de ziekenhuisopname en bijkomende kosten werd Untenu ingeschakeld. We hebben voldoende geld vrijgemaakt om de ziekenhuisopname, medicijnen en voedselhulp te betalen.
Inzamelingsactie op Facebook
Onze parterorganisatie in Cambodja heeft onlangs haar drie personeelsleden moeten ontslaan omdat donoren moesten bezuinigen. Om al het werk en de opgebouwde ervaring niet zomaar teniet te laten doen, is op Facebook een inzamelingsactie gestart om een deel van de personeelskosten te kunnen betalen. Onze inzet is om iemand voor 50% fte op commissiebasis te betalen. Dat is meer dan voldoende om onze projecten uit te voeren. Op deze manier houdt Bandanh Chaktomok ook uren over die ingezet kunnen worden ter versterking van de eigen organisatie. Dit is overigens óók een doelstelling van Untenu: het versterken van LHBTI-organisaties in Cambodja.
U kunt hieraan bijdragen door een bedrag te doneren, of door de actie te delen op de sociale media (beiden mag ook uiteraard). Alle hulp is welkom en draagt eraan bij dat we ons werk voor hiv-positieve LHBTI’s in Cambodja kunnen voortzetten.
Een donatie voor noodhulp, opleiding of betaalde stages kan uiteraard ook:
[paytium name=”Stichting Untenu” description=”Donaties” button_label=”Doneer”]
[paytium_field type=”open” label=”Bedrag:” default=”0″ /]
[paytium_field type=”dropdown” label=”Bestemming” options=”Noodhulp/Scholing/Werkervaring” required=”true” /]
[paytium_total label=”Doneer” /]
[/paytium]