International AIDS Candlelight Memorial
Op de derde zondag van mei (een week na Moederdag) worden aids-slachtoffers wereldwijd herdacht. Dit jaar wordt in ‘s-Hertogenbosch op 15 mei (Pinksteren) door COC Noordoost-Brabant en Stichting Untenu in samenwerking met Hiv-Vereniging Nederland (HVN) afd. Brabant een herdenkingsavond gehouden, met een Cambodjaanse documentaire over transgenders met hiv, en een benefietshow door het travestieduo Meander & Bijoux. Locatie: Bij Katrien (voorheen het Koningstheater), Triniteitstraat 19, vlakbij de Parade, aanvang 20:00 uur.
Het programma omvat onder meer een herdenking door HVN- Brabant, de film Karma? over transgender sekswerkers met hiv in Cambodja en een optreden van het duo Meander & Bijoux. Sheilla Bijoux en Zarah Meander zijn ambassadrices van de stichting Untenu (= regenboog), het nood- en studiefonds voor lhbt’s met hiv in Cambodja. Er is geen entree, maar wel een spontane collecte “uit solidariteit met onze zusters en broeders in nood”.
NAMENproject
De afdeling Brabant van de Hiv Vereniging Nederland (HVN Brabant) organiseert de herdenking. de Aids Memorial Quilts van Stichting NAMENproject Nederland. Long term survivor Wolfgang Schreiber en Corina Vermeulen gaan in gesprek over het verwerken van verlies. Aansluitend worden kaarsjes aangestoken.
Film ‘Karma?’
(2014), regie Vanna Hem (1984), duur: 30 minuten, taal: Khmer, Engels ondertiteld.
Deze documentaire vertelt het indringende verhaal van twee transgenders in Phnom Penh: Pao en Shrey Leak. Ze werden verstoten door hun families, kregen geen kans om een opleiding te volgen en konden geen werk krijgen zoals andere mensen. Zo belandden ze uiteindelijk in prostitutie en drugs, werden slachtoffers van seksueel geweld en raakten besmet met hiv. Ze zochten en vonden steun bij elkaar. Zo is het ook een verhaal geworden over de waarde van vriendschap.
Bij Katrien in ’t Koningstheater
Eind 2015 verhuisde de Stichting Huiskamer bij Katrien, een burgerinitiatief van 6 mensen om allerlei bewoners van de binnenstad met elkaar in contact te brengen, van het Mariapaviljoen op het GZG-terrein naar het voormalig Koningstheater aan de Triniteitstraat.
Het gebouw dateert uit 1882 en was een uitbreiding van brouwerij De Ster aan de overkant. Het pand heeft een oppervlakte van bijna 600 m2. Van 1982 tot 2004 zat Theater Bis erin; daarna tot 2012 het Koningstheater, dat eerder bij het Koning Willem I-College hoorde.
Na de zomer van 2015 konden de mensen van Bij Katrien er gaan klussen. En sinds januari hebben ook het COC Noordoost-Brabant en de projectgroep Roze Zaterdag 2017 er (boven) kantoorruimte, als ‘huiskamergenoot’. De bestemming van het Koningstheater blijft: “cultuur en ontspanning”, dus het Cultuur- en Ontspannings-Centrum (COC) voelt zich daar helemaal thuis!